Трима пациенти с тежки автоимунни заболявания в Китай са влезли в ремисия

...
Трима пациенти с тежки автоимунни заболявания в Китай са влезли в ремисия
Коментари Харесай

Нова CRISPR терапия води до пълна ремисия при автоимунни заболявания

Трима пациенти с тежки автоимунни болести в Китай са влезли в ремисия след новаторско лекуване с генетично модифицирани имунни кафези. Терапията, основана на технологияга CRISPR и инженерни Т-клетки, употребява дарени кафези, вместо тези на самите пациенти. Този пробив освен предлага благоприятни условия за по-достъпно лекуване, само че и проправя пътя към всеобщото произвеждане на персонализирани лечения.

Един от пациентите, 57-годишният Гонг от Шанхай, страда от систематична склероза — положение, което поврежда съединителната тъкан и може да докара до сгъстяване на кожата и увреждане на органи. Само три дни след лечението Гонг споделя, че е почувствал доста усъвършенстване: кожата му е станала по-мека, а той е съумял още веднъж да движи пръстите си и да отвори устата си, което му е било мъчно преди този момент. Само след две седмици той се връща на работа и повече от година по-късно продължава да се усеща отлично.
Как работи лечението?
Новото лекуване е основано на по този начин наречените CAR-T кафези (Chimeric Antigen Receptor T-cells), които са особено модифицирани, с цел да разпознават и унищожават нездравословни В-клетки, виновни за автоимунните реакции. До момента CAR-T клетките демонстрират огромен капацитет при лекуването на рак на кръвта и към този момент са утвърдени в Съединени американски щати за сходни приложения. Но за разлика от тях, новата терапия не разчита на кафези от самия пациент, а употребява дарени Т-клетки, които се модифицират благодарение на CRISPR. Това понижава времето и разноските за основаване на индивидуализирано лекуване.

Изследването, извършено от екипа на доктор Сю Хуци от Военноморския медицински университет в Шанхай, е първото, което показва сполучливи резултати при автоимунни болести. Пациентите, които са минали през лекуването, остават в ремисия повече от шест месеца след терапията​. Това е забележителен триумф, като се има поради тежестта на болесттите, които нормално не реагират добре на общоприетите лекувания.

Автоимунните болести са сериозен и възходящ световен проблем. По данни на проучване, оповестено в The Lancet, към 10% от популацията на света страда от едно или повече автоимунни болести, като най-често наранени са дамите (13% по отношение на 7% при мъжете)​. През последните две десетилетия разпространяването на някои автоимунни болести, като заболяването на Грейвс и целиакия, се е удвоило​.

Успешното потребление на модифицирани Т-клетки от донори може изцяло да промени лечението на тези заболявания. Вместо да се основава терапия за всеки обособен пациент, една единствена дарителска клетка може да бъде употребена за произвеждане на лекуване за стотици пациенти. Това освен би понижило цената, само че и би ускорило процеса на произвеждане, което е от решаващо значение за пациенти с тежки автоимунни положения.
Предизвикателства и бъдещи проучвания
Въпреки обнадеждаващите резултати, лечението към момента е в ранен стадий на развиване. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се удостовери дълготрайната успеваемост и сигурност на лекуването. Едно от главните провокации е дали тялото на пациента ще одобри дарените кафези в дълготраен проект, без да ги отхвърли. Освен това учените би трябвало да следят опцията за развиване на тумори — непряк резултат, следен при някои пациенти, лекувани с CAR-T кафези против рак.

Ако тези проблеми бъдат преодолени, лечението с CRISPR-модифицирани Т-клетки може да се трансформира в главен способ за лекуване освен на автоимунни болести, само че и на голям брой други тежки положения, които до момента са били сложни за управление.

Този материал е написан благодарение на изкуствен интелект под контрола и редакцията на най-малко двама публицисти от Клуб Z. Материалът е част от плана " От мястото на събитието предава AI ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР